maanantai 28. tammikuuta 2013

Erilaiset oppijat ja niiden ohjaus

Lukihäiriö

Ydinpiirteitä lukihäiriössä on se että oppilas on hidas lukemaan ja lukemisessa tulee virheitä.

Lukihäiriön rinnalla esiintyy myös kirjoittamisvaikeuksia. Lukihäiriö ilmenee seuraavasti: oikeankuulemisen vaikeutena, kirjoittamisessa kirjainten tai niiden paikan sekoittumisena tai kirjamia voi olla liikaa tai liian vähän tai sanoja voi puuttua.

Oppilaalla jolla on todettu lukihäiriö on hänelle vaikeaa esimerkiksi luetun ymmärtäminen, sanojen tunnistaminen tekstistä ja lukemista edellyttävien tehtävien tekeminen.
Keskeisenä piirteenä pidetään että on vaikeutta hahmottaa ja käsitellä äänteisiin liittyvää eli fonologista tietoa.

Oppilas jolla on lukihäiriö niin tehdään asioita ja yhdiestetään näin teoria käytäntöön. Ja pitää tunnistaa pääasiat eli keskeiset asiat.


Tarkkavaisuushäiriö:

Tarkkaavaisuushäiriölle tunnetumpia piirteitä on ylivikkaus,levottomuus ja keskittymiskyvyttömyys.

Mielenterveysongelmat

Mielentervyesongelmissa tulee muistaa se että ei ole yhtä yksittäistä oiretta joka olisi kaikille yhteinen.
Silloin on kyse mielenterveyden häiriöstä kun oireet aiheuttavat kärsimystä ja monenasteista psyykkistä vajaakuntoisuutta ja rajoittavat toimintakykyjä. Lapset ja nuoret käsittelevät psyykkisiä vaikeuksia eri tavoin kin aikuiset. Heitä ei voi myöskään arvioida samalla tavoin.

Lasten masennus on opittu vasta opittu tunnistamaan: Hiljainen, kiltti ja syrjään vetäytynyt huomataan harvemmin kuin häirisevästi käyttäytyvä oppilas. Jos nuori on masentunut, ei nuori silloin ole välttämättä tietoinen tunnetilastaan. Hän on levoton, keskittymiskyvytön ja häiritsevä.

Epäsosiaalisuus


Epäsosiaalinen ihminen ei ymmärrä toisten tunteita tai erillisyyttä omasta itsestä kuin muut, tai ei välttämättä kykene ottamaan niitä huomioon tavalliseen tapaan. Epäsosiaalisuudesta kärsivä ihminen voi olla pohjimmiltaan älykäs ja ymmärtää säännöt ja käytöstavat sääntöinä mutta ei pysty samaistumaan niihin tunteiden tasolla. Rangaistukset tehoavat huonosti tai ei ollenkaan.


Matemaattiset ja hahmottamis vaikeudet

Hahmottamisvaikeudet vaikeuttaa matemaatikan näönvaraisen tiedon käsittelyn: esim. käyrät, graafiset esitykset ja geometriän ymmärtäminen. Havaintopohjaiset ja tarkkavaisuuteen liittyvät vaikeudet puolestaan saattavat aiheuttaa virheitä numeroiden ja laskumerkkien havaitsemisessa ja lukemisessa sekä lukujen sijoittamisessa kaavoihin.

Muistihäiriöt

Esiintyy unohtelua, ei muista mitä on aikaisemmin puhunut. Esimerkiksi jos käskee tuomaan jotain niin saattaa unohtaa että mikä oli se mitä piti tuoda.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti