lauantai 12. tammikuuta 2013

Opiskelijan perehdyttäminen

Olen saanut hyvää perehdytystä. Ensimmäinen työharjoittelupaikkani oli Oriveden Löytötexissä. Ensin istuimme taukotilassa jossa minulle kerrottiin yleisesti Löytötexistä yrityksenä. Sekä kerrottiin työpaikan säännöt ja tärkeimmät asiat. Sitten menimme myymälän puolelle jossa ensimmäiset viikot hyllytin tavaraa. Sen jälkeen pääsin kassalle jossa minut opettiin erittäin hyvin miten kassatyö toimii. Hyllytykseen en nyt tarvinnut suurempia neuvoja sillä olin ollut sielä ylä-asteelle hyllyttämässä. Kun kysyin, sain aina neuvoa kaikilta työntekijöiltä ja minua opetettiin ja huomautettiin jos tein väärin. 

Toinen työharjoittelupaikkani oli Oriveden Siwa. Sain erittäin selkeät neuvot ja ohjeet mitä teen. Mutta sitten täällä oli myös näitä "wannabe" työpaikkaohjaajia. Eli siis työntekijä, joka koitti olla myös työpaikkaohjaaja "kun täällä tehdään näin ja näin" sitten tuli vähän semmonen olo että niin mutta ku toi OIKEE perehdyttäjä kyllä sano ihan toisin, eli ketä mä nyt oikein kuuntelen että teen oikein ?! nojoo. Siitäkin sitten selvittiin ja hommat sielä sujui kivasti. Oli ehkä maailman parhainta kun sai tehdä uudet hyllykuvat sielä. JEEJEE!

Kolmas työharjoittelu oli Tampereen Stockmannilla. Perehdytys alkoi jo 2 kk aikaisemmin. Kävin semmoisessa infossa joka oli tarkoitettu "uusille työntekijöille". Se oli kyllä paras juttu. Sielä neuvottiin mitä ja miten. Vaikka olikin uusille työntekijöille, niin samat säännöthän meillä työharjoittelijoilla on. Sitten kun harjoittelu alkoi niin sain kohtalaisen hyvän perehdytyksen. Sen mitä olisin kaivannut niin että kerrottaisiin selkeämmin missä mikäkin paikka on tai että sielä sitten käytäisiinkin eikä sanota että "varasto on sielä alakerrassa näet sen sitten" jotenikin en tykännyt semmoisesta. Sielä perehdytksen antoi jokainen visualisti omalla työpisteellään. Eli minulla oli monta perehdyttäjää. 

Minun mielestäni perehdytys täytyy tapahtua heti kun opiskelija saapuu työpaikalla. Ennen mitään töitä istutaan alas ja käydään läpi asiat. Se pitää tapahtua selkeästi ja suorasti. Ei kierrellen tai salaten joitakin asioita. Perehdyttäjän täytyy antaa semmoinnen kuva aidosti että voi tulla kysymään jos on epäselkeää. Jokainen voi sanoa "multa voit sitten kysyä jos tulee ongelmia" mutta se miten sen sanoo on eri juttu eli tarkottaako oikeasti.




Millaista perehdytystä sinä olet saanut? Miten perehdytys sinun mielestäsi tulisi tehdä? Miten ja millaista palautetta tulisi mielestäsi saada? Tee kommenttien perusteella blogikirjoitus otsikolla “Opiskelijan perehdyttäminen”.

1 kommentti:

  1. Hyvää työtä Susanna! Sinulla alkaa olemaan muuteen jo aika monipuolisesti työkokemusta kaupan alalta. Kun joskus itse istut perehdyttämässä uutta työntekijää niin muista blogisi ja aiemmat kokemuksesi.

    VastaaPoista