torstai 7. maaliskuuta 2013

Ammattiosaamisen näyttö

Haastattelin opettaja Suulemi Veijaa. Hän vastasi pariin minun kysymykseeni. Tässä vastaukset:

1. Mitä tapahtuu arviointilomakkeille näytön jälkeen?

 Arviointilomake arkistoidaan ja säilytetään koululla. Yleensä ne viedään koulutussihteerille joka huolehtii arkistoinnin ja säilytyksen.

2. Mitä lomakkeita tarvitaan näytön arivointiin?

 Opiskelijan näyttösuunnitelma, yleensä myös kyseisen kurssin ops sekä arviointilomnake. Opiskelija tekee myös itsearvioinnin mielellään kirjallisesti.

3. Kuinka pian arviointikeskustelu järjestetään näytön jälkeen?

 Jos mahdollista niin arviointikeskustelu käydään vaikka heti näytön jälkeen, mutta jos ei niin mahdollisimman pian. ainakin itse pyrin siihen että viikon sisällä näytöstä, jos ei saada onnistumaan näyttöpäivälle


Työpaikkaohjaaja arvioi itse oppilasta näytön aikana. Mutta kun oppilas tekee näyttöä niin mukana voi olla useampikin silmäpari tarkkailemassa oppilasta. Arviointikeskustelussa on paikalla arvioiva opettaja,oppilas ja työpaikkaohjaaja.

Arviointikeskustelu käydään läpi noin viikon jälkeen näytöstä. Tukena arviointikeskustelussa on opsi=opetussuunnitelma ja näytönosaamisen arviointilomake.

Opettajan oma arviointi perustuu yleensä työpaikkaohjaajan arviointiin. Jos oppilas antaa 1 ja ohjaaja 2 niin opettaja on samaa mieltä työpaikkaohjaajan kanssa ja antaa myös kakkosen. Yleensä toimitaan näin mutta poikkeuksiakin on.

Arviointi dokumentoidaan yleensä paperi versiolle ja tietokoneelle. Opettaja säilyttää arviointilomakkeita oppilaan valmistumiseen saakka. Työharjoittelusta tulleet arvosanat opettaja vie ne koulun sähköiseen järjestelemään johon ne tallentuu.